2011. november 3., csütörtök

Horgolt sapka


És tadáááám, életem első horgolt sapkája. Nagy köszönet érte Ronimaminak, aki meseszép baba- és mamadolgokat horgol. Dorka sapiján még nincs virág, de az is lesz hamarosan. 

A fonal Rikker puha kétágú gyapjúfonal, amiből annak idején Boró nadrágját kötöttem. 4-es tűvel horgoltam, mert ez volt a legnagyobb tűm, de szerintem simán mehetett volna nagyobbal is. A virág és a szegély szintén Rikker, sk ételfestékkel festett gyapjúfonal, ez már tényleg iszonyat vastag volt, de ez volt itthon. 

A sapka leírása: 
5 láncszemből kört alkotunk, ebbe 8 rövidpálcát horgolunk, ezután  minden szembe két egyráhajtásos pálcát, majd minden 2. szembe két erp a többibe egy erp, majd minden 3. szembe 2 erp, a többibe egy... és így tovább, így egy helyes tányért kapunk. Néhol, ha nagyon kezdett hullámos lenni a széle, nem szaporítottam egy körben, vagy kevesebb szemet szaporítottam. Az elején pedig volt, hogy két körön keresztül ugyanúgy szaporítottam, hogy ne legyen csúcsos a sapka. 
Amikor a tányér körfogata 2-4 cm-el kisebb, mint a fej körfogata (már amire a sapi készül), abbahagyom a szaporítást, és onnantól minden szembe egyet hurkolok. 
A fülek kis háromszögek. 
A szegélyt úgy csináltam, hogy minden 2. szembe kurkoltam 2 rp-t (Ezt is Ronimami tanácsolta), ettől nem fog úgy nyúlni a széle. 

A virág alapja ez, majd minden szembe 3 egyráhajtásos pálcát horgoltam, így lett ilyen fodros. 



0 megjegyzés: