2011. december 1., csütörtök

Adventi naptár

Tegnap éjjel (no igen, jobb későn, mint soha...) kész lettünk az adventi naptárral.

Eredetileg muffinsütőből terveztem csinálni, de egyrészt nem kaptam 24-est sehol (mától viszont akciós az Auchanban és az Intersparban is, ha valakit érdekel), másrészt az kicsi is lett volna a filcfigurák többségének. A 2 db 12-es meg kicsit nagy beruházás lett volna most, tekintve, hogy a meglévőt az elkövetkező 24 napban tervezem használni.

Így alternatív tároló után néztem. az alap végül bolti sütitartó lett, kartonból, ebbe kis kartoncsövek kerültek, ezek lesznek a kis figurák kuckói (a karton még az esküvői meghívónkból maradt... hát igen, a hörcsögtermészet néha kifizetődő). Az egészet bevontuk papírral (Ikeás tekercses rajzpapír), festettük (temperával - no, ez nem olyan lett, amilyet megálmodtam), az ablakokra kis gyöngyöket drótoztam, hogy könnyebb legyen kinyitni. Lett teteje is.

Boró reggel nagy izgalommal nyitotta ki, hogy vajon a karácsonyi manók ma mit rejtettek el... (egy kis szarvast). Szóval bejött Neki, azt hiszem.







2011. november 26., szombat

Huzatfogó macsek

A tél beköszöntével kénytelenek voltunk szembenézni kis lakásunk hiányosságaival, úgyismint szigetelés. AMi néhol túl (dryvit), néhol alul (kőpadló és ajtó). Ez utóbbira próbáltunk megoldást találni valami huzatfogó alkalmassággal. A párom már tavaly is rágta a fülem emiatt, úgyhogy úgy döntöttem, legyen meg a boldogsága.

A jószág maradék polár anyagból készült, a töltete is az, kivéve a fejét, ami valami flízszerű szigetelőanyag. a szabásminta sk, de lelkesen fotóztam a fázisokat, hogy megcsinálom a tutorialt hozzá, azonban a fejnél elfelejtettem fotózni, így ez nist is elmarad... A gombok régi párnáról, nadrágról levágott gobok, így 100 százalákban újrahasznosított állatkáról van szó :).

Párom imádja, lányok imádják, a huzatot jól fogja, elégedett vagyok.





2011. november 16., szerda

Adventi naptár

MInden évben általában november utolsó hetében kapok észbe, hogy nem ártana nekiesni... Idén ez megtörtént november első hetében, azonban még így is későn ahhoz, hogy egy igazi filc betlehemet gyártsak. Mivel nem vagyunk templomjáró, vallásos család így őszintén szólva nem bánom, hogy ez jövőre tolódik, akkor már talán jobban érthető lesz a lányoknak a történet.

Arra gondoltunk, hogy egy téli tájat készítek el (értsd: kék ég, néhány hóbucka :), és erre kerülnek majd a kis figurák: állatok, hóember, emberkék (apa, anya, két gyerek - meglepő módon), tépőzárral rögzítve...

EZ az A terv. A B terv, amennyiben nem sikerül időben elkészülni a kis figurákkal, az az, hogy a már elkészült figurákat kapja boldog-boldogtalan idén tőlünk Karácsonyra :D reszkessetek, ismerősök!

és most következzenek az állatsereglet eddigi képviselői:

FILC BIRKA





FILC SZARVAS

Mert megérdemlem :)

Magamnak is készítettem egy papírzsepitartót, passzol a mobiltokhoz, melyet már pár hónapja nyúzok, így látható a használat rajta.

És megtudtam, hogy amit én egyráhajtásos pálcának hittem, az félpálca, vagy mi, szóval én így csinálom: hurkol, átszúr, kettőn áthúz, megint kettőn áthúz. Ahol eddig ERP-t írtam, ott FÉLPÁLCA értendő :)
(így amúgy sűrűbb, szorosabb a aminta, ami sem a sapiknál, sem a zsepitartóknál nem hátrány)


2011. november 3., csütörtök

Horgolt sapka


És tadáááám, életem első horgolt sapkája. Nagy köszönet érte Ronimaminak, aki meseszép baba- és mamadolgokat horgol. Dorka sapiján még nincs virág, de az is lesz hamarosan. 

A fonal Rikker puha kétágú gyapjúfonal, amiből annak idején Boró nadrágját kötöttem. 4-es tűvel horgoltam, mert ez volt a legnagyobb tűm, de szerintem simán mehetett volna nagyobbal is. A virág és a szegély szintén Rikker, sk ételfestékkel festett gyapjúfonal, ez már tényleg iszonyat vastag volt, de ez volt itthon. 

A sapka leírása: 
5 láncszemből kört alkotunk, ebbe 8 rövidpálcát horgolunk, ezután  minden szembe két egyráhajtásos pálcát, majd minden 2. szembe két erp a többibe egy erp, majd minden 3. szembe 2 erp, a többibe egy... és így tovább, így egy helyes tányért kapunk. Néhol, ha nagyon kezdett hullámos lenni a széle, nem szaporítottam egy körben, vagy kevesebb szemet szaporítottam. Az elején pedig volt, hogy két körön keresztül ugyanúgy szaporítottam, hogy ne legyen csúcsos a sapka. 
Amikor a tányér körfogata 2-4 cm-el kisebb, mint a fej körfogata (már amire a sapi készül), abbahagyom a szaporítást, és onnantól minden szembe egyet hurkolok. 
A fülek kis háromszögek. 
A szegélyt úgy csináltam, hogy minden 2. szembe kurkoltam 2 rp-t (Ezt is Ronimami tanácsolta), ettől nem fog úgy nyúlni a széle. 

A virág alapja ez, majd minden szembe 3 egyráhajtásos pálcát horgoltam, így lett ilyen fodros. 



Variációk tökökre


Szülinapi dekoráció


Nagyi 60. szülinapjára készülve csináltuk Boróval ezt a zászlófüzért. A lapokat a helyi mindenes boltban csomagban vettük, nem különösebben extra színek, de ennek megfelelően az ára is gyerekbarát. Boró lelkesen párosította a színeket és ragasztgatta össze a háromszögeket. Nagyon feldobta a szoba hangulatát a díszítés, és Boró rém büszke volt magára :).

2011. november 2., szerda

Gesztenyedísz

HA már meguntuk a millió Kippkopp és egyéb gesztenyefigura készítését, íme egy ötlet a vadgesztenye "hasznosítására". Egy árral kifúrtam a gesztenyéket (minél frissebb, annál könyebb - ez az idei év tapasztalata nekem :) ), majd egy erős, de hajlítható drótra felfűzni a gesztenye-gyöngyöket (ez a gyerek feladata). Karikává hajtogatni, és egy masnival, vagy egyéb dísszel megkísérelni elrejteni az illesztést. Csak ez az őszi színű szalag volt itthon, nagyobb, díszesebb masnival még látványosabb lehetne...

Eredetileg ajtódísznek gondoltam, de most az asztali gyertyánkat díszíti, és nagyon szép így is.  




Őszi kép

Jó kis ötletet találtam ezen a blogon, olyan, amiben a gyerkőc is segíthet, és még jópofa, mutatós is.

Zárható zacskó híján én sima nejlonbugyit (mi ennek a rendes neve?!) használtam. Boró nagy élvezettel tépkedte a papírokat, szórta bele a zacsiba.

Szerintem téli verziót is fogunk csinálni :)

Íme a mi verziónk:




Őszi "levelek"

2011. október 6., csütörtök

Vár

Nemrég új előszobaszekrényünk lett a kedvenc kék-sárga áruházunkból. Az elemek - minő meglepő - lapraszerelten érkeztek, nagy, lapos papírdobozokban. Tologattuk hetekig a böhöm papírokat, aztán tegnap este ez lett belőle:





Tündérszárny

Már vártam, mikor következik el Borónál a hercegnős-tündéres korszak. Vettem neki turkálóban egy rózsszín habcsókszoknyát, de annyira nem hozta lázba, mint vártam.
Aztán egy kis barátnál meglátott egy csillogós pillangószárnyat. Egész idő ílítt abban rohangált fel-alá, majd óriásbőgés kíséretében hagytuk végül ott a csodás darabot. Gondoltam, reggelre csinálok Neki egy szárnyat. A hatás tündéri volt: kijött, és csak nézte a székén függő rózsaszín csodát, teljesen meglepetten, nagyon édes volt. Azóta rendszeresen összevesznek rajta a lányok, így kissé meg s tépázódott sajnos, úgyhogy valami strapabíróbb verziót is ki kell dolgozni majd... :)

A felhasznált anyagok és technikák elég korlátozottak voltak, lévén, hogy éjjel 11kor álltam neki, és reggelre kész kellett lennie. A drótvázat tisztítóban kapott fémvállfák alkotják, amit szonyat nehéz volt hajlítani, vágni pedig lehetetlen, így nem lett tökéletes. A bevonat egy régi, enyhén szólva kopottas rózsaszín harisnyám (úristen, ezt valaha felvettem???), és volt itthon rózsaszín viszonylag széles gumiszalagom, ebből lett a pántja. Mivel gumi, könnyen fel tudja venni egy 3-4 éves pillangó is :) (a másfél évesnek segíteni kell :D)
Szóval van mit javítani a dolgon, és ki lehetne csinosítani mindenféle csillámokkal, de ötletnek talán nem rossz így sem.

Fotó csak Dorkával készült...





a neten általam fellelt tündér/pillangószárny tutorialok: 

2011. augusztus 28., vasárnap

Meggymagpárna babának

Nemrég született meg pici unokaöcsém. Szerettem volna valami apróságot készíteni Neki, ami hasznos is. Rá kellett jönnöm, hogy kislánynak lényegesen egyszerűbb ajándékot csinálni.

Az anyag férjem kiselejtezett pamutingeiből volt, az újrahasznosítás jegyében. A meggy- és cseresznyemagot a nyár folyamán gyűjtöttük a lányokkal, illetve ők a magok gyümölcstelenítésében segédkeztek leginkább :)

A magokat Boró segített tölteni a zsákba, ez volt a napi kreatívkodásunk.


A meggymagpárna - ha valaki nem tudná - görcsös babapocakra szuper, nekünk legalábbis nagy segítség volt a pukikirálynő minimanó Boróval annak idején. Anyukáknak is jó a nehéz napokon, én a vajúdáskor is nagy hasznát vettem. Fázós manóknak télen ágymelegítésre, vagy hógolyózásból hazatérve is tuti.
Remélem, a kis uncsitesó is szeretni fogja.

Isten hozott, kicsi Máté!


ovis zsák

Kicsi nagylányom holnap oviba megy. Döbbenet. Nem gondoltam magamról, de a múlt heti szülői után már nem vagyok biztos benne, hogy könnyek nélkül menni fog ez a hét nekem... 

De egy ovis nagylánynak kell ovis zsák is. Ebben az oviban nem a vállfás verziót favorizálják (szerencsémre, mert cippzárat még sosem varrtam), hanem egy sima nagy szatyorfazont javasoltak, két nagy zsebbel a váltócipőnek. 

Boró jele a katica lesz - mily meglepő :). Együtt felkerekedünk anyagot választani a zsáknak. Az alapot erős, egyszínű anyagból akartam varrni, és a közeli boltban tudtam, hogy lehet kapni munkaruhavásznat/twillt. Volt is, egész jó zöld szín. A zsebeket valami jópofa, mintás, virágos anyagból gondoltam, de akárhány anyagot mutattam, Boró mindig a közeli rózsaszínért visított :-/ 
Míg aztán megtaláltuk a tökéletes, mindkettőnk számára üdvözítő mintát. 



A varrásban segítségemre volt ez a tutorial, a pántok készítésében pedig ez.

Igazából nagyon büszke vagyok magamra, ez volt az első táskavarrásom. az alját nem így akartam megoldani, de a zsebek miatt nem tudtam "talpat" csinálni neki - majd legközelebb. A jelet körbeszegtem, és a pöttyöket alkoholos filccel rajzoltam rá, majd kézzel varrtam fel a zsákra.

(Ha valakinek a hagyományos vállfás verziót kellene varrnia, a Textilország-nál találtam szíbásmintát hozzá.)

2011. augusztus 22., hétfő

Horgászbot és hal - avagy horgolva akadva

Régi barátnőm és kedves nagy horgász férje babájának születése alkalmából gondoltam ki ezt az igencsak személyre szóló ajándékot. Nem volt egyszerű feladat, több kép tanulmányozása utánvágtam bele a dologba, hogy elég élethű legyen. Anyukának tetszett, remélem apuka is értékelni fogja, és hát főleg a megajándékozott, majdan. (ha már legalább fókuszálni tud majd kerek fél percen át valamire :D)

A bot saját kútfőből,  tolnamözsi kétágú gyapjúfonalból, 4-es tűvel készült, gyapjú töltettel, az orsóban (?) csörgő is van - kindertojásbelsőben gyöngyök.

A hal leírása innen, kiegészíve uszonyokkal - az anatómia nem tuti, no. Catania fonalból, 3-as tűvel készült.




A hal szemből: 


Gyerekkézben: 


Amúgy a leírás keresése közben beleakadtam a témában néhány beteg mókás ötletbe:

babamobil és továbbfejlesztése
halcsontváz
akvárium

és a kedvencem: sapka


Hajcsat horgolt virággal

Csatok - ezúttal horgolt virággal, ajándékba.

HORGOLT VIRÁG:

5 szemből láncszemet horgolunk, majd zárjuk a kört.
A körbe 6 rövidpálcát horgolunk - 6 szem
Minden szembe két rövidpálcát horgolunk - 12 szem
első szembe: 1 egyráhajtásos pálca, 1 kétráhajtásos pálca; második szembe: 1 kétráhajtásos pálca, 1 félpálca - ezt ismételjük 6x - 6 szirom

kis gombot varrtam a közepére, és ragasztópisztollyal erősítettem a csitcsatra.

kész:)


A nem túl színhelyes fotók: 



 A kis megajándékozotton:

2011. augusztus 17., szerda

játék a fércműveknél

Megosztom Veletek, mert nagyon helyes dolgokat lehet nyerni :)

íme a játék

2011. augusztus 16., kedd

Kiscipő keresztelőre

Egy régi kedves barátnőm kislányának keresztelőjére voltunk hivatalosak. Nem akartam huszonskadik plüssjátékkal, könyvecskével, akármivel beállítani, ám az idő is szorított, így egy gyors(nak gondolt:) ) megoldás mellett döntöttem: kiscipőt adok.

ELőször horgolni gondoltam, ám az előző horgolási kalandom a horgolótűhöz nem szokott kezeimen még erősen érződött, és a millió visszabontás-újrahorgolás után sem sok kedvem volt ismét horgolótűt venni kezembe. Maradt hát a régi, jól bevált kötés.

Kezdetben a Saartje's bootees leírását vettem alapul, Hena szuper magyar fordítása szerint, azzal a különbséggel, hogy nekem 3-as tűvek kötendő pamutfonalam volt itthon, ennek megfelelően át kellett számolgatni a leírást. Közben kitaláltam,hogy inkább balerina-fazont szeretnék, így ismét újravariáltam a dolgot. Mit mondjak, ezúttal sem úsztam meg lebontás-újrakötés nélkül. :)

Fonal: Catania, és hasonló vastagságú pamutfonal
tű: 3-as
leírás: Hena leírását, rövidítéseit alapul véve






A színt az utolsó kép adja vissza legjobban, a fazont a többi (azokat én fotóztam :D)

Zsebkendőtartó

Boró az elmúlt évben egy nagyon kedves családi napközibe járt heti 1-2 alkalommal. Sajnáljuk, hogy vége ennek a csodálatos időszaknak, jó volt ez a védett közeg, de ugyanakkor a gyerektársaság, kicsi önállóság anya nélkül.
A két "bölcsis néninek" mindenképp szerettem volna valami kis ajándékot adni, sokat töprengtem, mi legyen, ami  szívből jön, tehát lehetőleg sk, de mégsem nagyon sablonos. Viszont személyes nagyon nem lehetett, hiszen alig ismerem őket. Végül kitaláltam, hogy egy papírzsepitartó praktikus is lehet, meg szép is, meg talán meg is tudom csinálni :D
Gondoltam, horgolótudományom pallérozom kissé, nos, ez elhamarkodott ötlet volt, kötve tizedennyi idő alatt lettem volna kész. Minimum tízszer bontottam vissza, míg nagyjábból akkora és olyan fazonú lett, amit elképzeltem. Csupa egyráhajtásos pálca, körben horgolva, a fedlapnál értelemszerűen oda-vissza. Ahhoz képest, hogy életemben először horgoltam ilyen fazont és pálcát, egész jó lett, szerintem.